Obiective Turistice
Mănăstirea Săpânța Peri
Mănăstirea a fost construita în anul 1391.Lăcașul se remarcă prin turla sa, de o înălțime impresionantă(este cea mai înaltă biserică de lemn din lume) ce măsoară 78 de metri. Datorita acestei imense turle, mănăstirea este vizibilă chiar de la 5 km depărtare, fiind o atracție turistică ce stârnește interesul turiștilor .
Rezervația naturala Creasta Cocosului
Dincolo de originea ușor de intuit a numelui, creasta din Munții Gutâi are o însemnătate aparte: e ultima rămășiță - și cea mai spectaculoasă - a unui crater vulcanic care a erupt acum 9 milioane de ani aici, în locul pe care azi îl numim Maramureș.
Cimitirul de la Săpânța este o carte a vieții și a morții săpânțenilor. Meșterul sculptor Ioan Stan Pătraș a devenit naratorul care scrie cronica satului
Mocanita de pe Valea Vaserului
Trenul cu aburi care circula pe o cale ferata forestiera cu ecartament îngust folosita pentru transportul masei lemnoase din Munții Maramureșului.Traseul Mocănitei pornește din stația Vișeu de Sus și străbate o zona sălbatica, împădurita, unde nu exista drumuri de acces sau așezări omenești iar animalele sălbatice sunt la ele acasă.
De-a lungul celor aproximativ 22 km, Mocănita face mai multe popasuri la Valea Scradei, Novaț, Glimboaca, Cozia, Novicior, ajungând în final în stația Paltin, care este punctul terminus al călătoriei turistice.
Întregul ansamblu monahal a fost construit
de arhitectului Cordoș Dorel, din lemn de stejar dupa tradiția locala.
Aceasta mănăstire de maici este unul dintre miraculoasele locuri ce pot fi
vizitate în Maramureș și este considerata o vatra autentica a ortodoxiei .
Mănăstirea găzduiește un muzeu al icoanelor și o carte veche, Gavril de Bârsana.